Malá studená dolina Trojrohé pleso Dolina Zeleného plesa

A régió természeti szépségei

A Reitmayer Panzió ideális kiindulópontként szolgál a Magas-Tátra, főként a hegység központi része megismerésének útján. A régió a legérdekesebb csúcsokhoz, hegyi tavakhoz és turistaházakhoz vezető turistaútvonalak tömkelegét rejti. A gépjárművel érkező vendégek számára is kiváló kiindulási terepként szolgál a Tátra távolabbra eső pontjainak – a Bélai- és Nyugati-Tátra - valamint a Szlovák Paradicsom és a Pieninek felfedezésében.

A természeti szépségek megismerésének lehetőségeiről, illetőleg konkrét tippekről a panzió személyzete készségesen nyújt tájékoztatást.

Magas-Tátra

A TANAP (Tátrai Nemzeti Park) aránylag kis területen terül el. A Magas-Tátra a csupán 26 km hosszú főgerincével és 32 völgyével a világ egyik legkisebb hegyóriása. Kis területen fellelhető nagyszámú természeti szépsége azonban fokozottan csábítja a látogatót. A Magas-Tátra éles, sziklás és tagolt arculatát a jéghegyeknek köszönheti, melyek hosszú évezredeken keresztül formálták felszínét. Jellegzetes morénákat, sziklás küszöböket, tereplépcsőket, valamint óriási villákat lelhetünk fel ezen a területen. Felfelé tekintve lenyűgöznek minket a magas csúcsok és villa alakú hegyek (közülük 24 meghaladja a 2 500 m tengerszint feletti magasságot) a nyugati hegyoldalon, melyeket mély és keskeny jégvölgyek váltakozása tesz még izgalmasabbá. A jéghegyek létezését több tíz, kristálytiszta vizű tó, illetőleg néhány vízesés bizonyítja. A Magas-Tátra növényvilága a növényfajtákat tekintve szegényesebb, azonban a meglévő növények kiválóan alkalmazkodtak a zord körülményekhez. Az állatvilág képviselői közül legérdekesebbek a zergék, mormoták és medvék, ill. további fajok. Elég, ha az ember útnak indul és próbálja felfedezni e zord, ám gyönyörű környezet világát.

Veľká studená dolina
Symbol Vysokých Tatier - kamzík vrchovský tatranský

Bélai-Tátra

A Bélai-Tátra képezi a Magas-Tátra keleti határát. A hegységet jelentős, 14 km hosszú mészkőgerinc alkotja, mely a Magas-Tátra hegyvonulatát a turisták számára is könnyen megközelíthető Kopa-hágón érinti. A hegység a Magas-Tátrához viszonyítva teljesen eltérő jellegű. Nem találunk itt morénát, sziklás küszöböket, tereplépcsőket, csakúgy, mint villás hegycsúcsokat sem. Ellenkezőleg, az idelátogatók érzékszerveit a mészkő és dolomitfalak szépsége nyűgözi le, meredek füves lejtőkkel és gazdag élővilággal. A legmagasabb csúcs, a Holló-kő (2151,5 m) a többi csúcshoz hasonlóan a turisták számára nem megközelíthető. A hegység karsztos terület. A nagyszámú barlang közül a turisták számára csak a Barlangliget település feletti Bélai barlang megközelíthető. Barlangligetből indul ki a Bélai-Tátra egyetlen menedékházához, a Gyopár-házhoz vezető ösvény. Annak ellenére, hogy hegységet hegyi tó nem ékesíti, a Tátra legszebb, leggazdagabb részének tartják. A mészkő alap - a Magas-Tátrával összehasonlítva - a flórának jóval táplálóbb talajt biztosít, ezért flórája sokkal gazdagabb. A hegység legjellemzőbb növénye a havasi gyopár. Legvalószínűbb, hogy a hegység első látogatói birkapásztorok voltak. Évszázadokkal ezelőtt faszenet égettek ezen a területen, rezet és egyéb fémeket bányásztak. A Bélai-Tátrát 1978-ban a Tátrai Nemzeti Park igazgatósága lezárt természetvédelmi területté nyilvánította, a ritka növény- és állatvilág védelme érdekében. A turisták csak a Hátsó- és az Elülső-rézaknák völgyét, valamint a Hét-forrás völgyét és a Fehér-völgyön keresztül vezető egyirányú tanösvényt látogathatják. Ezek megtekintését azonban egy természetkedvelő idelátogató sem fogja bánni.

Bujačí vrch
Havran

Nyugati-Tátra

A Nyugati-Tátra varázslatos hegység a Magas-Tátra nyugati részén. A Nyugati-Tátra árvai részét Roháče-nak is nevezik, ahol az idelátogató aránylag kis területen fantasztikus érdekességekkel gazdagodhat – óriási sziklás csúcsokat, éles kőszirteket, erdőket, vízeséseket, néhány hegyi tavat, hegyi legelőket stb. tekinthet meg. A Nyugati-Tátra könnyed túralehetőségek sorát kínálja a hegyaljai erdőkben, ugyanakkor az igényesebb turisták részére magashegyi turisztikáról is „gondoskodik”. A területen nagyszámú állami rezervátum és védett természeti lelőhely vagy természeti képződmény lelhető fel. A főgerinc megközelítőleg 40 km hosszú és a gerinc egy része alkotja a Szlovák Köztársaság és Lengyelország közti államhatárt. A Nyugati-Tátra teljes területe a Tátrai Nemzeti park (TANAP) részét képezi. Nyugati részét a Liptószentmiklósról Poprád, vagy a Csorba-tó irányába vezető úton csodálhatjuk.

Hrebeň Západných Tatier zo Sivého vrchu
Z vrcholu Babiek

Szlovák Paradicsom

A Szlovák Paradicsom a turisták igazi paradicsoma. Csak kevés helyen található ilyen kis területen ennyire csodálatosan lenyűgöző romantikus táj – fennsíkok, szakadékok, kanyonok, vízmosta mélyedések, magaslati síkságok, barlangok, vízesések. A Szlovák Paradicsom különleges természeti szépségek, értékes flóra és fauna előfordulási helye. A tengerszint feletti magasság nem túl magas (500-1270 m). Geológiai szempontból fehér mészkő, helyenként másodkori hegyek dolomitjai vannak túlsúlyban. A völgykatlanok és szurdokvölgyek gyalogösvényei elképesztően lenyűgözők. Egyedülálló élménynek számít a Hernád folyó folyása, a Hernád-áttörésnél, ahol a folyó kanyont vájt ki magának. A Hernád folyó sebes folyását a folyóba omló sziklás falak szegélyezik, ahol a vízi jármű vízen tartása nagymértékű kézügyességet igényel. A Szlovák Paradicsom barlangokban és szakadékokban gazdag terület – csaknem kétszáz található itt belőlük, melyek közül a turisták által csak a Dobsinai jégbarlang látogatható. A többi barlang nehéz megközelíthetőségének köszönhetően a természeti szépségek napjainkig is csaknem érintetlenül maradtak. Pontosan ez a tény csalogatja ide a nyári hónapokban a legtöbb turistát. A jelölt turistautak főként az igényesebb hegyi turisztika kedvelői számára alkalmasak. A fahidacskák, hosszú létrák, illetőleg az emelkedők gyakorta az egyetlen módja az út folytatásának. Ijedelemre azonban semmi ok, nem az összes turistaút ennyire igényes. A látogatónak lehetősége nyílik, hogy rövidebb, kevésbé nehéz, sétára és pihenésre alkalmas útvonalat válasszon.

Tomašovský výhľad
Tiesňavy v Slovenskom raji